Home > Bez kategorii > Informacja prasowa: Aero2 zostaje na dłużej

Informacja prasowa: Aero2 zostaje na dłużej

Logo firmy Aero2Normalnie nie publikuję notek prasowych, ale tym razem jest to na tyle ważne, że wrzucam jak leci. W skrócie: Aero2 BDI działa dalej na tych samych zasadach (512 kbit/s, kody CAPTCHA) – co najmniej kilka lat (z informacji prasowej nie wynika na jak długo).

Szczegółowa analiza sytuacji pojawi się po tym, jak uda mi się dowiedzieć więcej.

W rozwinięciu kopia pełnego tekstu notki prasowej.

Bezpłatny Internet od Aero2 zostaje na dłużej!

• Aero2 przedłuża działanie Bezpłatnego Dostępu do Internetu o kolejne lata
  • BDI Aero2 to dla wielu Polaków jedyna szansa na możliwość korzystania z Internetu
  • Aero2 jest jedynym operatorem w Polsce, który już od 5 lat realizuje tak ważny społecznie projekt jak Bezpłatny Dostęp do Internetu, przyczyniając się do likwidacji wykluczenia cyfrowego
  • Spółka otrzymała decyzję Prezesa UKE, która umożliwi dalsze bezpłatne udostępnianie Internetu Polakom

Polscy internauci w dalszym ciągu będą mogli cieszyć się Bezpłatnym Dostępem do Internetu (tzw. BDI). Aero2 będzie udostępniać BDI przez kolejne lata.

Aero2 jako jedyny operator w Polsce oferuje już od 5 lat bezpłatny dostęp do internetu. Jest to jeden z największych i najważniejszych projektów w Polsce, który realnie i w praktyce realizuje politykę wyrównywania szans, w tym likwidacji wykluczenia cyfrowego. Pomimo iż Aero2 jest podmiotem prywatnym, wdrożył skutecznie jeden z kluczowych dla Polski projektów społecznych, co wpisuje się w strategię państwa upowszechnienia dostępu do internetu i podniesienia poziomu cyfryzacji w polskim społeczeństwie.

W związku z decyzją Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej spółka Aero2 może przedłużyć działanie Bezpłatnego Dostępu do Internetu (BDI). Dzięki temu rozwiązaniu ponad 99% Polaków pozostaje w zasięgu darmowego połączenia z siecią. Dotychczasowe warunki udostępniania BDI przewidywały zakończenie funkcjonowania BDI w obecnej formie 21.12.2016. Bezpłatny Dostęp do Internetu świadczony jest od 10 maja 2011 roku i dzięki współpracy pomiędzy Aero2 oraz Prezesem UKE będzie świadczony w kolejnych okresach na warunkach wynikających z decyzji Prezesa UKE.

To doskonała wiadomość dla tysięcy użytkowników BDI z całej Polski. Od wielu miesięcy otrzymywaliśmy zapytania od internautów na temat przyszłości bezpłatnego internetu od Aero2. Dla wielu osób to jedyna forma dostępu do globalnej sieci. Warto dodać, że jesteśmy jedyną firmą w Polsce, która już od 5 lat realizuje skutecznie tak ważny społecznie projekt“ – powiedział Piotr Janik, Członek Zarządu spółki Aero2. Oferta BDI Aero2 jest jedyną taką formą dostępu do internetu o powszechnym zasięgu ograniczającą znacznie skutki wykluczenia cyfrowego. BDI to rozwiązanie, które umożliwia dostęp do sieci bez pobierania żadnych opłat abonamentowych. Daje to możliwość łączenia ze światem tym wszystkim, którzy zdecydują się na rejestrację w bazie Aero2.

W ciągu ponad 5 lat obecności na rynku ta forma dostępu do sieci zyskała bardzo dużą popularność. Obecnie z BDI korzysta kilkaset tysięcy użytkowników z całej Polski. Po bezpłatny internet może sięgnąć każda pełnoletnia osoba. „Procedura jest bardzo klarowna. Wystarczy wypełnić prosty wniosek on-line dostępny na stronie www.aero2.pl oraz wpłacić depozyt w wysokości 20 zł. Po weryfikacji zgłoszenia Klient otrzymuje kartę SIM i już może cieszyć się dostępem do sieci“ – tłumaczy Piotr Janik.

Średnia wieku użytkowników bezpłatnego internetu od Aero2 to niespełna 40 lat. „Statystyki potwierdzają, że BDI trafia w potrzeby zarówno młodych odbiorców jak i osób dojrzałych oraz seniorów. Taki rodzaj dostępu do sieci stał się ważnym elementem walki z wykluczeniem cyfrowym w naszym społeczeństwie. To pokazuje, że BDI spełnia swoje założenia i to jest  zarówno nasz jak i Regulatora wielki sukces“ – podkreśla Piotr Janik.

Zgodnie z decyzją UKE, w bezpłatnym dostępie do sieci, Aero2 oferuje połączenie z prędkością maksymalnie 512 kbps. Taka szybkość powinna wystarczyć do przeglądania stron internetowych, sprawdzania poczty czy też bezproblemowego załatwienia spraw on-line. Co istotne, Aero2 nie nakłada żadnych limitów wielkości transferu. Jedynym warunkiem korzystania z sieci jest konieczność wpisywania kodu Captcha co 60 minut.

Dodatkowe rozwiązania – oferta pakietów komercyjnych

Dla korzystających z BDI, którzy potrzebują zdecydowanie lepszych parametrów połączenia z internetem, spółka Aero2 przygotowała rozwiązania komercyjne. W płatnych pakietach, użytkownicy mają dostęp do sieci też za pośrednictwem LTE. „Dajemy pełną elastyczność naszym użytkownikom. Gdy potrzebują szybszego internetu, mogą w każdym momencie wykupić 30 dniowy pakiet płatny. W naszej najlepszej ofercie cena za 1GB zaczyna się już od 1 zł. Po zakończeniu korzystania z  pakietu, każdy użytkownik bez żadnych konsekwencji wraca do bezpłatnego internetu.“ – powiedział Piotr Janik.

Kategorie:Bez kategorii
  1. antiquus
    Listopad 28th, 2016 at 07:16 | #1

2. iks
    Listopad 27th, 2016 at 10:46 | #3

"Obecnie z BDI korzysta kilkaset tysięcy użytkowników"
    Nie "kilkaset tysięcy" tylko "tysięcy" (tak jak powiedział Janik, który raczej ma wgląd w faktyczne użytkowanie).
    Pozostałe 99% oszukanych posiadaczy trzyma aerokarty w szufladzie – jedni wolą płacić, inni z jdtech.pl znają inny "bdi".

• Listopad 27th, 2016 at 16:02 | #4

Kilkaset tysięcy kart wydano i to potwierdzam. Aktywnych użytkowników jest pewnie właśnie kilka tysięcy, tego ocenić się nie da, a operator nie ma obowiązku dzielenia się ta informacją.
      Gdzie padła liczba aktywnych użytkowników?

• iks
        Listopad 28th, 2016 at 19:28 | #5

Aktywny to ten, który korzysta.
        Jestem przekonany, że przytłaczająca większość czytelników nie podziela Twojego rozumienia, że "korzystający" to również ci, których karty od ponad roku leżą nieużywane, i na tej podstawie utrzymuję, że nieprawdziwe jest Twojego zdanie: "Obecnie z BDI korzysta kilkaset tysięcy użytkowników".
        Oceniać można na podstawie częściowych danych, jak: wypowiedź Janika, zaprzestanie używania przez osoby znane osobiście, wypowiedzi na forum i w komentarzach, czy chodźby prostych szacunków na podstawie uciążliwości i dodatkowo poświęcanego czasu, jakie powoduje kapeć, a też dostępnych podobnie darmowych, ale mniej uciążliwych alternatyw.

• Listopad 28th, 2016 at 23:17 | #6

Wchodzimy na grząski grunt językowy. Dla przypomnienia: Użytkownicy Aero2 nie są abonentami, tylko "korzystającymi" z BDI. Stąd pewnie to słowo w informacji prasowej.
          Ja nigdzie nie pisałem, że "Obecnie z BDI korzysta kilkaset tysięcy użytkowników" – ja tylko zacytowałem notkę prasową. Rozumiem, że to ciągle niejasne.
          Podlinkuj mi "wypowiedź Janika" – bo ja coś nie kojarzę.

• iks
            Grudzień 1st, 2016 at 18:16 | #7

W artykule nic nie wskazuje, że to co piszesz jest "cytowaniem notki prasowej".
            Wypowiedź Janika, do której się odnoszę, cytujesz w swoim artykule:
            “To doskonała wiadomość dla tysięcy użytkowników BDI z całej Polski."

• Grudzień 1st, 2016 at 22:27 | #8

Rozumiem, że tytuł "Informacja prasowa: Aero2 zostaje na dłużej" oraz pierwsze zdanie: "Normalnie nie publikuję notek prasowych, ale tym razem jest to na tyle ważne, że wrzucam jak leci." w żaden sposób nie sugerują, że jest to cytat 1:1. Nie wiem jak to bardziej zaznaczyć.
            Co do Janika – załapałem wreszcie – nie uczyłem się tej notki na pamięć. Ale "tysięcy" nie mówi, czy to jest kilka, kilkadziesiąt, czy kilkaset tysięcy. Strategicznie użyte słowo.

3. Adam
    Listopad 27th, 2016 at 04:08 | #9

Mam pytanie, może ktoś mi pomoże. Potrzebuję czasem skorzystać z internetu na komputerze podpiętym pod telefon Samsung Gt- s5230 (Avila), w ten sposób aby telefon z włożoną kartą Aero2 pełnił rolę modemu. Po zainstalowaniu oprogramowania od telefonu, czyli New Pc Studio i sterowników usb, w menadżerze urządzeń jest widoczny modem samsunga, więc powinno wszystko działać. W samym telefonie internet odbiera. Jak więc zrobić aby telefon pełnił funkcję modemu i aby normalnie działała przeglądarka w komputerze przy takim połączeniu? W jaki sposób utworzyć odpowiednie połączenie internetowe? Próbowałem to robić w New Pc Studio ale nijak nie wychodzi. Podpowie ktoś?! Tylko proszę krok po kroku napisać.

• Listopad 27th, 2016 at 09:59 | #10

Ja bym sobie darował – to nawet nie ma 3G, bez którego prędkości w Aero2 są 10x niższe od nominalnych, które i tak są niskie.
      Telefon jest chyba na jakimś własnym systemie (ani to Windows ani Android, ale nie mam pewności, zobaczyłem 2G i darowałem sobie dalsze szukanie) więc trudno cokolwiek doradzić bez "mania sprzętu w ręku".

• abc123
        Listopad 28th, 2016 at 15:56 | #11

To Aero2 ogranicza prędkości także w 2G? W Virgin po EDGE uzyskiwałem 120 kbit/s

• Listopad 28th, 2016 at 23:12 | #12

Może nie tyle ogranicza (na pewno nie fizycznie do 20%, tego realnie nie robi chyba też w 3G) ale niski priorytet powoduje, że prędkości powyżej 20 kbit/s to niezły wynik w 2G w Aero2.

4. arturo
    Listopad 24th, 2016 at 20:08 | #13

Fajnie, choć na dzień dzisiejszy korzystam z płatnych pakietów, na BDI nie mam już cierpliwości z powodu prędkości rzędu ok 100 Kbit, prędkość 512 raczej wcześnie rano lub późno wieczorem. Płatnie pakiety są w przystępnej cenie, ale w sieci Plusa jest się za to klientem drugiej kategorii (porównywałem kiedyś prędkość).

5. bubu
    Listopad 24th, 2016 at 15:34 | #14

mogli chociaż wydłużyć kapcia np. co 3 godziny :o /

• Listopad 24th, 2016 at 17:25 | #15

Na zasadzie samej zmiany decyzji UKE – nie mogli.

• Kamil
      Listopad 25th, 2016 at 01:15 | #16

No właśnie… Nie tyle prędkość, co ten kapeć jest dla mnie największą bolączką :/

6. man
    Listopad 23rd, 2016 at 22:51 | #17

512kb – oldschoolowo ! :) juhu!

7. RMT
    Listopad 23rd, 2016 at 19:39 | #20

Przemoc to serfować przy 512 kb/s

• erdwa
      Listopad 24th, 2016 at 13:58 | #21

powiedz to tym co ściagali filmy na lejku przez emule na neostradzie dekadę temu. Jak to naród się rozbisurmanił. Ma 512 za darmo a kiedyś płacił za to ponad 100zł (ze stacjonarnym) i jeszcze mu włączali lejek 32kbit po ściągnęciu bodaj 5giga. Przed właczeniem lejka robiło się reset modemu i zostawiało się komuter włączony na 24h. To były czasy – a teraz młodziez nosem kręci na 512 co dają darmo. pewnie – chciałoby się 1mb przynajmniej, ale znajmy realia. Masa ludzi porezygnowałaby z pakietów płatnych bo 1mb jak najbardziej nadaje się już do swobodnego oglądania streamów, sciągania filmów itd… Przecietnemu szaraczkowi wiecej nie potrzeba i dlatego pewnie nie zwiększyli przepustowości. Poza tym sieć nie wytrzymałaby takiego przepływu klientów. A gdyby jeszcze kapcia znieśli to już całkowita padaka byłaby z tego aero.

• za darmo
        Listopad 24th, 2016 at 16:35 | #22

Popieram.
        Jednak polak co dostaje darmo, narzekać na ów darmowość musi – ma się trochę, to chce się więcej. :-)

• Marek
        Listopad 24th, 2016 at 19:21 | #23

Popieram, nie mógłbym wtedy korzystać z internetu, bo znaleźli by się tacy, co naustawialiby plików do ściągania na całą dobę i poszliby spać. A tak kapeć wyrzuca ich z sieci co godzinę, a ja sobie wpiszę tych parę znaków.

Listopad 26th, 2016 at 03:33 | #24

Czy Ty się dobrze czujesz? Wiesz ile to było lat temu i jakie treści wtedy były w Internecie? 512kb/s osiągane było właśnie ponad 10 lat temu czy w zasadzie to nawet 15 lat. I co jesteś wdzięczny za prędkość 15 letnią? W porównaniu do ceny komercyjnej usługi (czytaj za jedną wizytę w restauracji) Ty chcesz z taką prędkością "serfować po Internecie"? a z 1mb chcesz oglądać streamy? Hmm, faktycznie bieda… umysłowa raczej.

• erdwa
          Listopad 26th, 2016 at 07:30 | #25

uspokój się kolego. widać mocno cię to ubodło. Gdybym był złośliwy to zacząłbym tu mówić o Polakach cebulakach co to chodza na obiady po 5 dych do restauracji a strzykają jadem bo Aero daje tylko 512 darmo. Zastanów się kto tu ma nie po kolei w głowie? Bo na pewno nie ja.
          Wyobraź sobie ze surfuję i to bardzo często. Tak to boli? Chcesz czegoś lepszego to zapłać. co za problem? Czuję się bardzo dobrze za to z tobą widze coś nie tak

Grudzień 6th, 2016 at 05:55 | #26

OO kurka, kolego Ty nawet nie zrozumiałeś właśnie tego o czym pisałem wyżej… No jasne że chcę czegoś lepszego i właśnie za to płacę niecałe 50pln. Nie wyobrażam sobie jak można korzystać z Internetu z prędkością 0,5 skoro można za grosze taką prędkość znacznie zwiększyć. Przykład zaś z restauracją był pierwszym lepszym, bo zapewne zdarza Ci się wyjść powiedzmy raz na miesiąc i albo coś zjeść albo coś wypić. I wtedy właśnie całe te "oszczędzanie" to zaledwie chwila np. w restauracji. Chodzi mi o to że ludzie często pozornie oszczędzają grosz ale marnują sporo czasu. W tym czasie można np pomyśleć jak zarobić parę groszy. Odn Aero zamówiłem kartę jako jeden z pierwszych (później sami przysłali następną, bo dokonywali jakiś zmian) ale użyłem to coś parę razy i dziś bym pewnie nie znalazł nawet tej karty. Ta usługa od początku była pomyślana jako upodlenie ludzi a Solorz jeszcze z tego "wyciskał" ile się dało. Czy jak będą rozdawać "stary chleb" też będziesz korzystał bo dają za darmo? Gdyby ta usługa miała 1Mbit/s, brak rozłączania i ew limit danych na poziomie 30GB m/c może wtedy byłaby używalna. Dziś używanie Aero2 to jak włączenie komputera Pentium III. No można, będzie działać, ale po co włączać takie coś, aby popatrzeć w ekran jak się ładuje strona nie wspominając o innych treściach/usługach.

• Grudzień 6th, 2016 at 08:20 | #27

"Ta usługa od początku była pomyślana jako upodlenie ludzi" – słucham? Możesz wyjaśnić? Rozdawanie nieobowiązkowej usługi za darmo to jest upodlenie?
            "a Solorz jeszcze z tego "wyciskał" ile się dało" – to znaczy? Bo tego zupełnie nie rozumiem. Odcięli większość użytkowników i niewielki procent namówili na pakiety płatne.

• Listopad 26th, 2016 at 09:41 | #28

Rozumiem, że o Operze Mini nie słyszałeś i jej popularności. Nie wszędzie jest tak tanio jak w PL w sieciach GSM.

Grudzień 6th, 2016 at 06:05 | #29

Owszem słyszałem, ok 10 lat temu, bo używam tylko Opery zarówno na pc jak i tel. Nawet wypróbowałem. Ale od lat mam przestawiony user agent na desktop w mojej komórce.

• Edek
        Listopad 26th, 2016 at 16:06 | #30

Szczerze karte aero wyrzuciłem po wczesniejszej jej obcinaniu do smietnika i nie żaluje 20zl +7 za poczte co wydałem na to badziewie

• nhgbfd
          Listopad 26th, 2016 at 21:11 | #31

Dzięki takiemu pstępowaniu Prezes ma kuuuuupe siana właśnie. Twoim kosztem…. m.in.

• Edek
            Listopad 27th, 2016 at 11:16 | #32

nie ma kupy siana bo ja za 10 zl mam dowoli internet bez ograniczen przez 12 cy, hhhaaa a prezez 20zl w du..e sobie placi a wy aerowicze niszczie sobie palce tymi kodami kapciami

• Jan
            Listopad 27th, 2016 at 12:45 | #33

Pochwal się jak i gdzie:)

• Listopad 27th, 2016 at 16:03 | #34

O jakiej ofercie mówisz? Jakaś dostępna dla wszystkich?

• Jan
            Listopad 27th, 2016 at 16:43 | #35

Edek!Nawijaj;))

• Janek
      Listopad 25th, 2016 at 21:54 | #36

Jak mówi stare, ludowe przysłowie- "Za darmo to i ocet dobry".

8. darek
    Listopad 23rd, 2016 at 17:56 | #37

przedłużenie o kolejne 3 lata, informacja na facebooku aero2 przy odpowiedzi dla użytkownika

• Listopad 24th, 2016 at 12:54 | #38

Przedłużenie jest w zasadzie bez żadnych ograniczeń – mam w ręku treść decyzji prezesa UKE.

9. Addik
    Listopad 22nd, 2016 at 20:24 | #39

Co z licznikiem odliczającym ile do końca BDI ? Tak ładnie pokazywał .

Strony komentarza
  1. Brak jeszcze trackbacków
Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.